17. Festival jednakih mogućnosti

 

Festival jednakih mogućnosti (F=M) i ove je godine zauzeo Trg bana Josipa Jelačića u razdoblju od 22. do 24. svibnja. Tim od oko 20 stručnjaka, već iskusnih u organizaciji tradicionalnog uličnog festivala uz pomoć oko 140 volontera uspješno je priveo događaj kraju. Svrha festivala je predstavljanje više od 900 izvođača programa s ciljem razvijanje svijesti o pravima i izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, dok je izvor svih ideja i poticaja Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

3 dana festivala obogaćena su programima iz raznih područja; glazbeno-scenskog, likovnog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog. Glazbeno scenski program sastoji se od dramskih, plesnih i glazbenih točaka. Likovni program sadrži likovne radove različitih umjetnika u različitim područjima. Edukacijsko-rehabilitacijski program predstavlja igre mobilnosti otvorene za sve građane koji kroz razne poligone stječu dojam kretanja pomoću invalidskih kolica ili bijelog štapa. Sportski program ispunjen je turnirima u odbojci, boćanju, uličnoj košarci u kolicima te floorball-u. Svaki je od izvođača poseban i specifičan na svoj način, a opet promovira jednakost i jedinstvo svih građana.

Kako bi sve išlo po planu, organizacijski tim na edukacijama priprema svoje volontere sa petnaestak zagrebačkih fakulteta. Među njima u organizaciji festivala već tradicionalno sudjeluju i studenti Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Tijekom festivala stječu se nova iskustva i poznanstva te se većina volontera iznova vraća svake godine te ovim putem pozivamo sve studente da se pridružite sljedeće godine na punoljetnom 18. F=M-u.