Enphe seminar 2021. CO CREATE THE FUTURE

U organizaciji ENPHE (European Network of Physiotherapy in Higher

Education- Europska mreža visokog obrazovanja fizioterapeuta) čije je Zdravstveno veleučilište član od 2017. godine, organiziran je međunarodni seminar u Portugalu – on line, od 17.-20.3.2021. godine. Na seminaru su uz potporu ENPHE aktivno sudjelovali studenti Filip Pucelj, Lucija Lesac i Lea Džajkić te koorodinatorica za Hrvatsku ENPHE mrežu, doc.dr.sc. Snježana Schuster.

Seminar je organiziran na način da se jedan dan posvećuje studentima u cijelosti potom se nastavlja sa pozvanim predavanjima i radionicama gdje svi aktivno participiraju prema zadanim temama i zadacima ( program se nalazi u prilogu).

Ukupno je prisustvovalo 199 obrazovnih institucija i ponosni smo da je Zdravstveno veleučilište dio ove međunarodne obrazovne mreže.

ENPHE je organizacija koja je orijentirana prema inovacijama i aktivnoj suradnji između članova. Svaka ustanova koja obrazuje fizioterapeute i zadovoljava kriterije se može pridružiti i postati član organizacije i podijeliti svoje iskustvo, svoje ideje ali se i dodatno educirati o  fizioterapije u cijeloj Europi.
ENPHE promovira stručnu praksu i obrazovanje fizioterapeuta te teži svakodnevnom napredovanju i istraživanjima uz moto: „Misli lokalno – djeluj globalno!“.

Lucija Lesac:
„Moja je radionica bila u istraživačkom području i nastojao se otkloniti problem popularizacije ENPHE i uvođenja novih članova u sustav. Došlo je do mnogobrojnih ideja, a ona koja je najjače odjeknula jest promocija ENPHE putem društvene mreže poput Instagrama gdje bi se međusobno povezali ponajviše studenti uz edukativne videozapise i fotografije. Također se raspravljalo o novom posteru za nadolazeću Konferenciju.“

Filip Pucelj:

„Ja sam sudjelovao u „Practice Based Learning“ radionici i raspravljali smo o stažiranju tijekom i nakon studija, zašto je imati kvalificiranog i dobrog mentora jako bitno za nas osobno te kako možemo unaprijediti taj sustav. Došli smo do zaključka da svaka država ima svoje uvjete i modificirane sustave. Dok kod nas tijekom prve 3 godine imamo praksu, a tek po završetku tražimo staž, oni imaju od 1. godine staž (internship), neke države imaju sustav tjedan dana faksa – tjedan staža, ovisno o promjenama i trenutnoj situaciji s koronom. Zadatak za sljedeći susret koji će se održati u Stockholmu je istražiti kako možemo poboljšati i uskladiti edukaciju i mentorstvo u Europi te što mi kao studenti možemo poboljšati u odnosu MENTOR – STUDENT.

ENPHE je organizacija u koju su svi zainteresirani dobrodošli! Studenti, profesori, mentori, fizioterapeuti – nema razlike. Veća aktivnost i odaziv znači više iskustva i više zabave. Sljedeća Konferencija  biti će održana u listopadu u Stockholmu ali se također očekuje online sudjelovanje zbog trenutne situacije.