21.11.2017.
Navigacija
EKO ZVU
· Općenito
· Kontakt
· Vijesti
GLAVNI IZBORNIK
· Početna
· Obavijesti
· Dokumenti
· Skriptarnica
· O studentskom zboru
· Članovi predsjedništva
· Studentski pravobranitelj
· O Veleučilištu
· Internet poveznice
· Galerija fotografija
· Sport
· Pretraga
· Kontaktirajte nas
· Impresum
Pregled poslova
Prijevod stranice

O veleučilištu

Zdravstveno veleučilište ZagrebO Zdravstvenom veleučilištu


          Današnje Zdravstveno veleučilište osnovano je 1966. godine pod nazivom Viša škola za medicinske sestre i zdravstvene  tehničare u Zagrebu. Osnivač Škole bila je Zajednica zdravstvenih ustanova Hrvatske. U to doba Škola  je   bila jedina visokoškolska ustanova u Hrvatskoj za obrazovanje bolničkih i dispanzersko - patronažnih medicinskih sestara, te radioloških, sanitarnih i laboratorijskih tehničara na razini više stručne spreme. Studij za sve studijske smjerove trajao je četiri semestra, a nastavni programi su bili usmjereni stjecanju teoretskih znanja i praktičnih vještina, s naglaskom na ovladavanje praktičnim vještinama potrebnim za svakodnevni rad u zdravstvenoj praksi. Praktični dijelovi  nastave odvijali su se na nastavnim radilištima u okviru suradničkih zdravstvenih ustanova - u kliničkim i općim bolnicama, domovima zdravlja, te drugim zdravstvenim ustanovama u gradu Zagrebu. Osim studija u Zagrebu, povremeno su organizirani i područni studiji u Splitu, Osijeku, Požegi i Varaždinu.

          Počeci školovanja u Višoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare bili su više nego skromni. Vlastiti prostor za obavljanje djelatnosti  Škole nije postojao.  Središte Škole bilo je u iznajmljenim prostorima Centra za zaštitu majke i djece, u  Klaićevoj ulici 16, gdje je Škola imala na raspolaganju prostor od oko 20 četvornih metara. Nastava se odvijala u iznajmljenim prostorima na području cijeloga Zagreba.  Nastavnici su isključivo bili u honorarnom radnom odnosu i to pretežno s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Godine 1970.   iz vlastitih ušteđenih sredstava kupljen je prostor  u Gajevoj ulici 49/1, površine 140 m2.  Taj je prostor bila osnova  daljnjeg prostornog  razvoja Škole,  jer je temeljem tog početnog kapitala dugoročnim kreditom kupljena današnja zgrada  u  Mlinarskoj cesti  38.

           Godine 1984. Škola gubi samostalnost i pod pritiskom tadašnje politike udružuje se s  Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u jednu ustanovu.  Stupanjem na snagu Zakona o visokim učilištima 1993. godine, kojim je propisano da se stručni studiji ne mogu više izvoditi na fakultetima, već samo na visokim školama i veleučilištima, ponovno se pruža prilika za osamostaljenje Škole. Do  osamostaljenja dolazi  1996. godine, osnivanjem Visoke zdravstvene škole Odlukom Vlade Republike Hrvatske, čime se Škola odvaja od Medicinskog fakulteta u samostalnu ustanovu.   Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu Republike Hrvatske pozitivno je ocijenilo prijedlog novih, trogodišnjih nastavnih programa, te se studij na svim studijskim smjerovima od 1999/2000. godine produžuje sa dvije na tri godine.  Godine  2005. Vlada Republike Hrvatske donosi odluku o prerastanju Škole u Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

           Zbog povećanog opsega djelatnosti, sve većeg broja vlastitih nastavnika i povećanja broja studenata, 2006. godine zakupljen je novi prostor za djelatnost Veleučilišta, na Ksaveru 209 u neposrednoj blizini stare zgrade u Mlinarskoj cesti.

Izvor: www.zvu.hr
Prijava
Korisnik

LozinkaJoš niste registrirani?
Klikni ovdje za registraciju!

Zaboravljena lozinka?
Zatraži novu ovdje.
Pronađite predstavnika
Odaberite studij:
Povežite se
Studomat
Studentski zbor ZVU newsletter
Studentski zbor ZVU na Facebooku
Kontakt informacije
Studentski zbor ZVU
Adresa: Mlinarska cesta 38,
            HR-10000 Zagreb
Telefon: +385 (1) 549 5813
E-mail:  zbor@zvu.hr
Kontakt obrazac
Vrijeme generiranja: 0.00 sekundi Original theme by Nick Jones Modyfied into Gillette_Blue by Harly 1,200,480 jedinstvenih posjeta